Jak se sbalit na cesty a co doma rozhodně nezapomenout

Jak se sbalit na cesty a co doma rozhodně nezapomenout

Často přitom platí, že žádné zavazadlo není nikdy dost velké, aby se do něj vešlo všechno, co bychom chtěli.

Problémem při balení bývá také jídlo. Pokud vyrážíte za sportovním vyžitím, pak alespoň přibližně víte, co budete potřebovat. Paradoxně nejvíce dá zabrat příprava zavazadel do mořských destinací.

Pokud letíte na dovolenou s all inclusive nebo plnou penzí, o jídlo se příliš starat nemusíte. Jestli ale míříte za odpočinkem na vlastní pěst a plánujete se stravovat sami, pak se vám budou hodit zejména trvanlivá jídla, která stačí ohřát, případně k nim dodělat přílohu jako brambory, rýži nebo těstoviny.

Mezi nejoblíbenější potraviny, které si Češi vozí na dovolenou, patří tradičně masové konzervy a paštiky. „Jejich odbyt v letních měsících stoupá až o třetinu,“ potvrzuje trend Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.

Ať již v klasickém plechovém obalu, nebo v lehčím hliníkovém, tyto produkty jsou mimořádně odolné a díky způsobu jejich výroby dokážou bez újmy na jejich kvalitě přečkat i dost nešetrné zacházení. Nevadí jim prudké slunce, nenavlhnou a pokud je nespotřebujete, doba minimální trvanlivosti je obvykle tři nebo čtyři roky. 

Rychlý oběd nebo večeři zajistí také různé rybí konzervy jako tuňák či sardinky a také rozličné omáčky na těstoviny. Novinkou jsou i hotová jídla v plastových obalech, která stačí dát na 3 minuty  do mikrovlnky. Tu dnes běžně najdete v kempech, chatkách i apartmánech v hotelích, ušetříte díky tomu cenný čas, který pak můžete věnovat krásám okolí. Nezapomeňte ani na různé dobroty jako sušenky či müsli tyčinky. Při výletě do okolí města i na pláži vám přijdou vhod.

Co byste si naopak neměli na dovolenou z domu brát, jsou obecně čerstvé potraviny. Zejména, ryby, maso, uzeniny, měkké salámy a řízky či sekaná snadno podléhají zkáze a mohou pro vás být nebezpečné. Doma raději nechte také sladkosti z čokolády – ta se v horku snadno rozpustí.

Seznam věcí, které je dobré si sbalit na dovolenou