BAPA - dceřiná společnost Hamé - koupila Pekárnu Letohrad

Společnost BAPA s.r.o., tradiční český výrobce baget, sendvičů a hotových jídel, který je součástí skupiny Hamé, koupila jednoho ze svých dodavatelů – sousední Pekárnu Letohrad. Součástí transakce je kompletní převedení většiny pekárenské výroby, vybavení a dalších aktiv. S Pekárnou Letohrad do BAPY přechází i přibližně 50 zaměstnanců, kteří se budou podílet na dalším rozvoji Pekárny.

V Letohradě nic nerušíme, naopak. Tato transakce pro nás znamená skoro bych řekl ideální řešení, plníme tím dva cíle najednou.  Odběr pečiva z blízké pekárny, vzdálené jen pár desítek metrů od naší letohradské výrobny, nám výrazně zefektivní logistiku a pomůže kvalitě čerstvého pečiva v našich bagetách a sendvičích,“ popsal transakci Martin Štrupl, generální ředitel skupiny Hamé.  „Navíc díky této koupi budeme moci budeme moci využít výrobní prostory stávající pekárny v našem dalším závodě v Hněvotíně, odkud jsme dosud většinově zásobovali pečivem letohradský závod, a výrazně rozšířit a modernizovat tamní výrobu balených hotových jídel. S ohledem na výrazný nárůst odbytu našich produktů jsme totiž již narazili na kapacitní strop,“ doplnil Martin Štrupl další motiv transakce.   

Obě strany se dohodly, že kupní cenu nebudou zveřejňovat.

Pekárnu Letohrad dosud vlastnila skupina fyzických osob. Ti ji v onom východočeském městě založili začátkem 90. let minulého století.  „Do BAPY dodáváme pečivo již od roku 2006, takže se obě společnosti velmi dobře znají a nejdeme do neznámého. S mými společníky se nám během uplynulého čtvrtstoletí podařilo vybudovat v regionu velmi známou pekárnu s troufnu si říci výrobky velmi kvalitními a oblíbenými v širokém okolí. Ovšem dnešní doba je pro středně velké řemeslné pekárny jako jsme my docela obtížná, konkurence je velká, náklady vysoké, chybí pekaři. Využili jsme proto nabídky na spojení. Slibujeme si od toho další rozvoj firmy, a to především v oblasti alespoň částečné automatizace. Naše tradiční pekárenské výrobky se díky silné distribuční a odbytové síti dostanou i do dalších regionů nebo dokonce do zahraničí,“ shrnul motivy dosavadních vlastníků  Pekárny Letohrad její spolumajitel a jednatel Ferdinand Stejskal.

Možnosti expanze potvrzuje také Ivo Přikryl, výkonný ředitel společnosti BAPA.  „Chceme rozhodně zachovat tradiční kvalitní pekárenskou výrobu, ale současně s tím také vyvíjet i nové pekárenské výrobky. A díky naší široké distribuční sítí je velká šance, že dosud spíše regionální záběr pekárny dokážeme výrazně rozšířit, a to jednak do dalších oblastí, jako je zaměstnanecké stravování či prodejní automaty, tak do dalších regionů včetně zahraničí, zejména na Slovensko, kde máme silnou pozici,“ zdůraznil Ivo Přikryl.   „Touto koupí získáváme kvalitní zázemí s dlouholetou a tradiční pekárenskou výrobou a současně moderní provoz vybavený soudobými technologiemi,“  konstatoval Přikryl. 

Pekárna, jejíž výrobní kapacita dosahuje 80 tun měsíčně a roční tržby činily necelých 40 milionů korun ročně, má velmi moderní provoz. Jen vloni do automatizace výroby majitelé investovali 15 milionů korun.  Ke spokojeným zákazníkům Pekárny Letohrad  patří i biatlonoví reprezentanti, protože Letohrad  je  jedním z center tohoto stále populárnějšího zimního sportu.

Součástí transakce nejsou firemní prodejny Pekárny, do nich ale bude Hamé i nadále pečivo dodávat.

O Pekárně Letohrad:

Pekárna Letohrad svou výrobu zahájila v lednu roku 1992. V roce 1997 majitelé zakoupili sázecí pec a začali péci klasický chléb. Na přelomu milénia pak byly vybudovány nové prostory pro expedici a došlo i na instalaci kovových sil na mouku a zřízení mísírny, což výrazně přispělo k modernizaci a zefektivnění výroby.  Současný sortiment Pekárny Letohrad tvoří na 90 různých druhů výrobků, od rozličných druhů chleba (včetně známých actipanu či žitanu), rohlíků a housek, přes vícezrnné pečivo až po koláče, záviny, perníky, koblihy či vánočky. Více na www.pekarnaletohrad.cz/

O BAPA:

Tento jeden z největších českých výrobců hotových jídel, baget a sendvičů byl založen v roce 1996, o deset let později se stal součástí skupiny Hamé. Má výrobní závody v Letohradě na Ústeckoorlicku a v Hněvotíně na Olomoucku.  V současnosti pokrývá celou ČR a SR a mezi jeho zákazníky patří několik set stanic PHM prakticky všech hlavních sítí, dále firemní odběratelé, školy a další soukromé i veřejné instituce, gastroprovozy, prodejní sítě či prodejní automaty. Portfolio BAPY čítá více než 160 různých druhů balených chlazených potravin, včetně salátů a dezertů a firma rozvijí značky Simply Fresh, Hamé Life Style a Apetit.