Nemocnice se zapojily do charitativního projektu Život v kufříku a získaly dar 60 000 Kč

V českých nemocnicích se každoročně narodí až 500 dětí, kterých se rodiče hned vzdají nebo jsou jim odebrány a které tak putují do kojeneckých ústavů nebo k pěstounům. A právě novorozeňatům s takto smolným startem do života se snaží pomáhat charitativní projekt Život v Kufříku, jenž od roku 2015 realizuje nadační fond La Vida Loca. Partnerem projektu porodnice v Uherském Hradišti a ve Zlíně se nově stává společnost Hamé se svou značkou Hamánek. Tato česká potravinářská firma dnes svou spolupráci odstartovala souhrnným darem 60 000 Kč, který rovným dílem věnuje Uherskohradišťské nemocnici a Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně na zajištění fungování projektu. Znevýhodněná novorozeňata tak do života dostanou krásný kufřík vybavený Knihou života se vzpomínkami z prvních dní života dítěte a dalšími osobními „poklady“.  

Během svých prvních let života se odložené či odebrané děti často ocitnout hned na několika místech náhradní péče a informace spojené s tímto obdobím jsou ve většině případů nenávratně ztraceny.

Snažíme se vyrovnat znevýhodnění, které si tyto děti nesou do začátku svého života. Kufříky mají pomoci k tomu, aby děti, které nemohou vyrůstat ve svých biologických rodinách měly uchopitelné vzpomínky ze „startu“ svého života. Kufřík obsahuje fotografie zdravotníků, kteří o miminko pečovali, knihu života se vzkazy od zdravotníků, osobní údaje o miminku atd. Toto zmapování vlastní historie a lidech pro ně důležitých jim pomůže minulost přijmout a vykročit sebevědomě a s láskou do dalších dní,“ vysvětluje Iva Říhová, spoluzakladatelka Nadačního fondu La Vida Loca. „Jsme určitě rádi, že se nám povedlo získat nového silného  partnera  - společnost Hamé a tak podpořit porodnice v Uherském Hradišti a Zlíně. Zapojením těchto nemocnic jsme již pokryli polovinu všech porodnic v České republice. Naším cílem nyní bude i s pomocí všech našich dobrovolníků po celé ČR rozšířit tento projekt do všech 60 porodnic v Česku,“ doplňuje spoluzakladatelka nadačního fondu Martina Opava.

Co obsahuje Kufřík plný vzpomínek

Každý kufřík, kterými jsou vybaveny nemocnice, obsahuje Knihu života s prvními fotografiemi a záznamy o životních pokrocích novorozeněte, první ručně vyráběnou hračku, první ručně pletený obleček, první botičky, fotoalbum, dudlík a lahvičku. Pro tyto nemocnice společnost Hamé doplnila kufříky o kojenecký příkrm s lžičkou a hračku.

Charitativní projekt Život v kufříku jsme se rozhodli podpořit proto, že jej považujeme za skvělý a užitečný nápad v oblasti, o které se možná ve veřejnosti zas tak moc neví. Vzpomínky potřebujeme všichni a pokud nám je nemůže zajistit naše biologická rodina, pomůže náš Kufřík. Tento projekt spojujeme s naší prémiovou a tradiční značkou Hamánek, jejíž ovocné a masozeleninové kojenecké výživy vyrábíme již mnoho let v Podivíně na jižní Moravě a Kunovicích na Slovácku,“ vysvětlila marketingová ředitelka Hamé Lenka Vaněk.

Do projektu byly nově zapojeny i nemocnice ve Zlínském kraji. „Vítáme každou aktivitu, která pomůže jakýmkoliv způsobem novorozeneckému oddělení, ať už narozeným dětem, jejich matkám, nebo personálu. V tomto případě se navíc jedná o děti, které mají ztížený „vstup“ do života, o to více si vážíme spolupráce s nadačním fondem LA VIDA LOCA,“ říká primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Jozef Macko.

„Okamžiky kolem narození většinou zprostředkuje dítěti nejbližší rodina, ať už formou vyprávění, fotografií či předmětů z porodnice. Dítě, které je odloženo do baby-boxu, nebo je vychováváno od narození mimo svou biologickou rodinu, je pak o tyto důležité informace ochuzeno. Život v kufříku mu může pomoci najít později odpovědi na otázky při hledání vlastní identity a místa v životě," řekla Irena Baroňová, zástupkyně primáře Dětského oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

O projektu život v Kufříku:

Tento celorepublikový charitativní projekt pro záchranu životních příběhů novorozenců vyrůstajících mimo své biologické rodiny odstartoval na konci roku 2015, kdy jej začal realizovat nadační fond La Vida Loca. Nadační fond navázal na iniciátorku projektu paní Michaelu Chmelařovou, vrchní sestru dětského oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. V současnosti je do projektu zapojeno 30 z celkových 60 porodnic fungujících v České republice. Možnosti, jak se zapojit a podpořit tento charitativní projekt najdete na http://www.nflavida.org/