Tradičně šlapané zelí

Tradičně šlapané zelí

Zelná sezóna začala a v Kunovickém výrobním závodě se šlape na plné obrátky. Žádné moderní stroje, ale pěkně postaru, jak to dělaly naše babičky. Kunovické šlapačky si oblečou bílé pláště, nazují holínky a vyrazí do šlapacích tanků.

 

Z pole přímo do Kunovic

Jakmile čeští zemědělci sklidí první hlávky, brány kunovického výrobního závodu Slovácká Fruta se otevírají dokořán a vítají dodavatele s jejich úrodou.

Předtím, než zelí putuje do řezačky, musí být pečlivě zkontrolováno. Hlávky napadené škůdci, nahnilé nebo vysušené jsou nemilosrdně zlikvidovány. Ty, které projdou přísnou kontrolou, jsou zbaveny košťálu a vrchního lupení a následně nakrouhány na požadovanou velikost.

Nakrouhané zelí padá do kvasných tanků, umístěných ve stejné budově o patro níže.

 

Šlapání je základ

V kvasném tanku jsou již připraveny zdatné šlapačky, které nakrouhané zelí rovnoměrně vrství po tanku, prokořeňují a hlavně ušlapávají.

Zelí je třeba ušlapat do pevné vrstvy, aby došlo k vytlačení vzduchu a uvolnění zelné šťávy, která nastartuje fermentaci (mléčné kvašení). Pokud by zelí nebylo řádně ušlapáno, zkazilo by se. Základem tedy je „šlapat, šlapat, šlapat“, a tak není divu, že šlapačky za každou směnu ujdou přibližně 10 kilometrů. Do kvasných tanků se totiž vleze 18 – 40 tun materiálu.

 

Kvašení se nesmí uspěchat

Našlapané zelí se zakryje plachtou a zalije vodou, aby bylo zatíženo a nevnikl do něj vzduch, který by mohl zapříčinit nežádoucí zkvašení.

Zelí se nechá kvasit asi 8 týdnů, a jakmile má požadovanou chuť, putuje z tanku rovnou do sklenice nebo hliníkového sáčku. Nakonec je sterilizováno, opatřeno výrobní šarží a datem minimální trvanlivosti. Poté již směřuje do centrálního distribučního skladu a odtud do obchodů po celé České a Slovenské republice.

 

Zelí pokaždé jinak

Chuť kysaného zelí je nezaměnitelná a zároveň i velmi oblíbená. Nejen, že si ho vychutnáte jen tak samotné. Dají se z něj připravit také nejrůznější pokrmy.

Vyzkoušejte třeba zelné saláty (např. s křenem, koprem, červenou řepou či mrkví), placky, záviny, koláče, polévky, zapečené brambory se zelím a uzeným masem, ale rozhodně nezapomeňte na tradiční halušky, kyselici a kachnu či husu se zelím.

Prospějete nejen své střevní mikroflóře, ale hlavně potěšíte svůj mlsný jazýček.

 

 

  

Jak takové šlapání zelí vypadá? Podívejte se do fotogalerie