Kvalitní džemy plné ovoce se hodí na pečivo i do rolád. Vyberte si ten nejlepší

 A obliba kvalitních džemů u nás navíc podle odborníků stále roste, dle statistik u zákazníků vítězí jako příchuť jahoda, kterou následují meruňky a švestky. Koupit ale kvalitní produkt nemusí být jen tak. Pokud se spokojíte jen s tou nejvyšší kvalitou a stálou chutí, raději sáhněte po džemu od některého z velkých výrobců.

A jak při výběru sáhnout po tom správném výrobku? Rozhodně vždy porovnejte více džemů a pamatujte, že vše důležité je na etiketě, takže se vyplatí ji pozorně prostudovat. „Důležitý je hlavně obsah ovoce, který nesmí být nižší než 35 procent,“ říká odborník na výživu Jiří Mikyska ze společnosti Hamé, která je předním českým producentem džemů a ovocných směsí.

Na obalu hledejte hlavně podíl základní složky dané potraviny - složení bývá uváděno sestupně, takže na prvním místě je nejvíce zastoupená složka. Sledujte také označení jako výběrový nebo extra, které značí vyšší podíl ovoce. „Takto se džem označuje v případě, že je ovoce 45 procent,“ dodává Mikyska.

Vedle vysokého obsahu ovoce je na místě sledovat třeba také obsah cukru. Ten má na výslednou chuť džem totiž také velký vliv. „Předností našich extra džemů je kromě vysokého podílu ovoce i menší obsah přidaného cukru. Díky tomu není ve výrobku potlačena skutečná chuť ovoce,“ vysvětluje Mikyska.

Pozornost věnujte v neposlední řadě také ceně. I když u džemů sice stoprocentně neplatí pořekadlo „co je dražší, to je lepší“, určitě je dobré dávat si pozor na podezřele nízké ceny některých výrobků. Pod určitou hranici lze totiž jen těžko zachovat kvalitu. To ale platí i naopak – někdy je zbytečné platit za džem přehnaně vysokou cenu, když za částku nižší získáme často stejně nebo dokonce více kvalitní produkt.

Poslední zmíněné přichází na přetřes zejména v otázce, zda kupovat džemy od malých výrobců na farmářských trzích a jarmarcích, nebo od prověřených velkovýrobců s tradicí. Výhodou koupě od renomovaných producentů je zejména fakt, že ten samý džem  chutná pořád stejně, kvalita nekolísá, takže vlastně nemůžeme vybrat špatně.

Druhou výhodou těchto produktů je, že všechny procházejí během výroby i po ní velmi důkladnou kontrolou, včetně prověření kvality vstupních surovin – to se u farmářských výrobků nedá se stoprocentní jistotou říci.

Do buchet, rolád i cukroví

Džemy se kromě toho, že se výborně hodí na chleba, dají použít hlavně k promazávání různých piškotových moučníků, jako jsou rolády nebo sváteční dorty. Jsou také vynikající ingrediencí pro kynutá těsta a z nich připravené buchty nebo ovocné knedlíky. Dají se jimi také dobře dozdobit i výrobky ze sněhového pečiva.Právě proto, že se tak skvěle hodí do dezertů i k pečení, je o džemy všech příchutí zájem hlavně v období Vánoc a Velikonoc. „Mezi nejoblíbenější přitom dlouhodobě patří jahodové a meruňkové džemy. A to nejen u nás. Výběrové džemy  vyvážíme například do Německa, Velké Británie, Ruska i do Austrálie,“ dodává Libor Bůšek, ředitel podniku Fruta Podivín, který je součástí skupiny Hamé.. Historie podivínského závodu sahá až do roku 1910 a za rok se zde vyrobí téměř 30 milionů kusů výrobků sladké produkce desítek různých druhů  (džemy, marmelády, ovocné směsi atd.).

Kam se poděla marmeláda

V Česku se často zaměňují pojmy džem a marmeláda. Ještě před pár lety byl vlastně jediný rozdíl v konzistenci – marmeláda byla úplně hladká, bez kousků ovoce a tužší, zatímco džemy byly řidší a ovoce v nich bylo vidět. Od roku 2004 je to však kvůli pravidlům Evropské unie jinak.

Marmeládou se dnes mohou nazývat pouze výrobky z citrusových plodů (alespoň 20g na 100g výrobku). Historicky tento produkt totiž pochází z Portugalska, kde se vyráběl z kdoulí - portugalsky se kdoule řekne „marmelo“. Výrobky z jahod, meruněk, třešní nebo borůvek, pro které byl dřív typický název marmeláda, dnes v regálech můžeme najít pod názvem ovocná směs.

Tvarohové taštičky s džemem

Suroviny:

  • 150 g měkkého tvarohu v kostce
  • 50 g krupi­cového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 6 lžic oleje
  • tuk na vymazání ple­chu
  • špetka soli
  • džem

Postup: Tvaroh smícháme s cukrem, vejcem solí a olejem. Přidáme prosetou mouku s kypřicím práškem a vypracu­jeme hladké nelepivé těsto, které necháme při pokojové teplotě po dobu asi 15 minut odležet. Těsto po odležení rozválíme na plát silný 5 mm a vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Do středu každého kolečka dáme lžíci džemu podle chuti a okraje potřeme vodou. Kolečko přeložíme a okraje přitiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech vymazaný tukem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 mi­nut. Po upečení taštičky ihned pocukrujeme.