Nejkrásnější ovocný „sladce neřestný“ model Česko-Slovenska vytvořila studentka ČVUT

Dvaadvacetiletá studentka Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze Mira Veselá se stala vítězkou česko-slovenské soutěže pro začínající návrháře Hamé Sweet Fashion. Její kolekci „Nečekaná sladkost citrónu“ zvolila porota na slavnostním finálovém galavečeru celé soutěže, který se uskutečnil v pátek 4. 10. v Muzeu Stará čistírna v Praze. Na druhém místě mezi devíti finálovými kolekcemi „s vůní ovoce“ skončil nejmladší finalista Pavel Dobrovolný (17 let, Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín) se svou rybízovo-borůvkovou kreací  nazvanou „Labutí jezero“ a jako třetí nejlepší se umístila Lucia Očovská z Technické university v Liberci s „Ovocným pokušením“.

Soutěž Hamé Sweet Fashion vyhlásila v květnu společnost Hamé, přední český producent kvalitních džemů s vysokým podílem ovoce, povidel a dalších výrobků z ovoce. Přihlásit se do ní mohli studenti oděvních a uměleckých středních, vyšších odborných i vysokých škol v Česku i na Slovensku. Úkolem soutěžících bylo navrhnout modely a módní doplňky, které připomínají ovoce, ať již tvarem, barvou či příchutí, nebo tyto sladké plody dokonce přímo obsahují. Z téměř stovky došlých návrhů od studentů ze všech koutů Česka i Slovenska vybrala odborná porota v čele s Liběnou Rochovou finalisty, kteří své modely nejen navrhli, ale i vlastnoručně vyrobili a představili je pak s pomocí modelek na módní přehlídce během finálového galavečera.

Byla jsem opravdu překvapená, protože vítězství jsem absolutně nečekala. Už účast ve finále pro mě byla skvělá, díky soutěži jsem získala zajímavé zkušenosti.  O soutěži mi řekla kamarádka, která se též hlásila. Bylo to pár dní před uzávěrkou, řekla jsem si, že prostě něco nakreslím a zkusím to,“ řekla vítězka Mira Veselá, která se pochlubila, že si ráda bere kojeneckou přesnídávku od Hamé do školy na svačinu.

Modely jsem připravovala od začátku září. Přemýšlela jsem o různém ovoci, o tvarech, barvách, hlavně z nichž  se dělají džemy a marmelády. Pak mě zaujala struktura citrusových plodů, jak kůra, tak rozkrojená dužina, a už jsem u toho zůstala. Při přípravě modelů jsem se zaměřovala hlavně na detail. Nejtěžší pro mě bylo samotné zpracování materiálu, ze kterého jsem modely vyráběla, šifon je hodně jemný, vyžaduje trpělivost,“ uzavřela nadějná návrhářka Mira Veselá, která si teprve rozmyslí, co udělá se svou výhrou. Ještě zajímavý detail - na tuto kolekci „Nečekaná sladkost citrónu“ autorka použila také pingpongové míčky.

Rozhovor s vítězkou soutěže Mirou Veselou

Vydařená přehlídka modelů s vůní ovoce ve stylových prostorách národní kulturní památky Muzea Stará čistírna (Ekotechnické muzeum) byla doprovázena nápaditými vizuálními efekty a animacemi a desítky zvaných hostů se mohli pokochat i oděvy v podobě jahody či melounu.  Každý z devíti finalistů představil dva své modely.

Tři nejlepší soutěžící dostávají kromě hmotných darů od společnosti Hamé také zajímavou finanční odměnu: vítěz 50 000 Kč, druhý 25 000 Kč a třetí 10 000 Kč.  

Zvláštní cenu fanoušků na Facebooku pak získala Zuzana Něničková ze Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště, která tak obdrží půlroční zásobu kvalitních džemů od Hamé. O jejím vítězství rozhodlo hlasování více než 5 000 fanoušků na Facebookovském profilu Sladká neřest.

Předsedou poroty na slavnostním galavečeru byl známý módní návrhář Josef Klír a v porotě zasedly také další známé osobnosti: Česká Miss 2010 Jitka Válková, modelka Agáta Prachařová (Hanychová), generální ředitel Hamé Martin Štrupl, výživový specialista Petr Fořt, marketingová ředitelka vydavatelství Burda Praha Zuzana Diniz Sousa, zástupkyně obchodního partnera společnosti Globus Alexandra Sokolová, umělecký fotograf Petr Kurečka a o vítězích celé soutěže rozhodovala také Gabriela Soukalová, reprezentantka České republiky v biatlonu.

Všechny modely se mně líbily. Vybrat nejlepšího bylo těžké, přede všemi finalisty za jejich výkony smekám,“ okomentovala galavečer  Jitka Válková.

S dnešním večerem jsem hodně spokojený. Snažíme se nyní více komunikovat s mladou generací, přiblížit se jí a být co nejvíce inovativní. Také proto jsme vyhlásili tuto kreativní soutěž a podpořili české i slovenské začínající návrháře, kteří tak dostali šanci předvést, co v nich je. Mohu zde slíbit, že budeme v tomto směru pokračovat,“ shrnul galavečer a celou soutěž generální ředitel pořádající společnosti Hamé Martin Štrupl.

 

 

Výsledky finále Hamé Sweet Fashion: 

1.    místo: Mira Veselá, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury

2.    místo: Pavel Dobrovolný, Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín

3.    místo: Lucia Očovská, Technická univerzita v Liberci, Textilní a oděvní technologie

Zvláštní cena fanoušků Facebooku – profil Sladká neřest: Zuzana Něničková, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště

Ve finále Hamé Sweet Fashion se také představili:   

  • Filip Aura Menšl, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, a L'ubica Skalská, DAMU v Praze
  • Marta Hubáčková, Masarykova univerzita v Brně, Pedagogická fakulta
  • Martin Franček, Technická univerzita v Liberci
  • Veronika Belková, Súkromná stredná umelecká škola dizajnu v Bratislavě 
  • Jana Skalová, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění a designu

Velké finále soutěže moderovala herečka Sandra Pogodová a modely mladých návrhářů předvedly kromě profesionálních modelek také finalistky letošní Miss Academia.

Další informace o soutěži Hamé Sweet Fashion včetně všech finálových návrhů  a doprovodných popisů naleznete na webu www.sladkanerest.cz, kde lze kromě produktů rovněž vyhledat i desítky různých receptů s využitím sladkých ingrediencí, prakticky pro každého a každou příležitost.