Soutěž Hamé Sweet Fashion vyhrál oděv inspirovaný roztékajícími se jahodami

Dvaadvacetiletá studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Nikola Susová se stala vítězkou druhého ročníku česko-slovenské soutěže pro mladé návrháře Hamé Sweet Fashion. Její „upíří“ kolekci nazvanou „Strawberries Juicer“ zvolila porota na slavnostním finálovém galavečeru celé soutěže, který se uskutečnil ve středu 5. 11. v Muzeu Stará čistírna v Praze. Na druhém místě mezi finálovými kolekcemi „s vůní ovoce“ skončila se svou „malinovo-borůvkovou“ kolekcí „Juicy Splash“  Michaela Mathonová, studentka Střední školy umění a designu, stylu a  módy a Vyšší odborné školy Brno. Třetí místo pak získala Petra Zákoucká z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, která své šaty zase zpodobnila jako geometrické tvary připomínající strukturu ovoce.

 FOTOGALERIE FINÁLOVÉHO GALAVEČERA

Přečtěte si rozhovor s vítězkou finále Nikolou Susovou

Podívejte se na video z finále soutěže

Jsem strašně ráda, že jsem vyhrála. Možná jsem porotu zaujala i tím, že jsem vytvořila pánské modely a že i svou barevností působily vcelku netradičně. Inspirovala jsem se roztékajícími se jahodami v různých podobách – čerstvými i mraženými.  Tyto tekuté struktury tvoří paralelu s tekoucí krví. Modely mají představovat s nadsázkou „jahodového upíra“. Ve své tvorbě totiž ráda spojuji temné s komickým či ironickým,“ vysvětlila myšlenku své vítězné kolekce Nikola Susová. Při výrobě použila bavlnu, růžový latex a tyl. „Soutěž je pro mě určitě výborná zkušenost. Výhru investuji do další tvorby, jak do školních prací, tak do vlastního projektu, který chci rozjet,“ doplnila čerstvá vítězka soutěže Hamé Sweet Fashion, která  kromě skvělého zážitku získala od společnosti Hamé také hlavní výhru v hodnotě 50 000 Kč.

Soutěž Hamé Sweet Fashion vyhlásila v březnu společnost Hamé, přední český producent kvalitních džemů s vysokým podílem ovoce, povidel a dalších výrobků z ovoce. Přihlásit se do ní mohli všichni studenti středních, vyšších odborných i vysokých škol v Česku i na Slovensku. Úkolem soutěžících bylo navrhnout modely a módní doplňky, které připomínají ovoce, ať již tvarem, barvou či příchutí, nebo tyto sladké plody dokonce přímo obsahují.

Netradiční módní přehlídka v Muzeu Stará čistírna v Praze se opravdu vydařila. Porota na ní vybírala mezi devíti finálovými kolekcemi tvořenými celkem 18 různými modely „s vůní ovoce“, které navrhli a sami vyrobili studenti z celé země. Hosté se tak během galavečera plného nápaditých vizuálních efektů a animací mohli pokochat oděvy s hříšným jablkem, sladkou meruňkou, divokou limetou a další šaty inspirativního tvaru a z netradičních materiálů.  Celkem bylo do soutěže přihlášeno  téměř 400 modelů, což je více než trojnásobek proti loňskému ročníku.  

Oproti loňskému ročníku se myslím úroveň soutěže celkově zvýšila. Vítězka bere oděv s nadsázkou, móda je totiž hra, nebojí se ani větších oděvních forem. Líbilo se mi, jak to uchopila. Pro studenty je nesmírně užitečné, když mohou své návrhy a modely konfrontovat s konkurencí. Tato soutěž je velmi dobrý počin, je dobře, že ji Hamé vyhlásilo,“ komentovala soutěž předsedkyně poroty a známá oděvní designérka Liběna Rochová,která prozradila,že jejím oblíbeným ovocem jsou jablka a pak také exotické ovoce,hlavně tam, kde se rodí a zraje.

V porotě zasedli také Adéla Bartlová, alias Ada, známá módní bloggerka a autorka webu modnipeklo.cz, Iveta Vítová (Lutovská) - Česká Miss 2009, moderátorka TV NOVA Kristina Kloubková, Dagmar Vaňková - šéfredaktorka časopisu Burda,  Marek Cagášek – generální ředitel společnosti JPServis, vítězka loňského ročníku soutěže Mira Veselá a také generální ředitel Hamé Martin Štrupl. 

Jsem rád, že zájem o tento ročník naší soutěže ještě násobně převýšil ten loňský ročník. A i na tom, jak pěkné byly dnešní finálové modely, je vidět, že jdeme po správné cestě. Naše společnost se snaží být inovativní a otevřená vůči mladé generaci, chceme vytvářet prostor pro mladé talenty a podporovat jejich rozvoj a kreativitu, protože tu podporu potřebují a začíná se těžko. Tato soutěž představuje propojení mladých, módy, ovoce, k čemuž my jako český producent džemů a dalších ovocných výrobků máme hodně blízko.  Věřím, že dnešní večer si všichni finalisté a mladí návrháři užili a že si z něj odnesou nejen samotné výhry, ale především zkušenost a že to bude slušný start do jejich kariéry,“ popřál Martin Štrupl.

Celým večeremelegantně provází herec a moderátor Roman Vojtek.

Vítěz soutěže získává od společnosti Hamé odměnu 50 000 Kč, druhý v pořadí si odnáší 25 000 Kč a třetí 10 000 Kč. Vítězka ceny Facebookovského profilu Sladká neřest, kterou zvolili sami fanoušci hlasováním, zase získává půlroční zásobu sladké produkce Hamé.

 

 

Výsledky finále 2. ročníku soutěže Hamé Sweet Fashion:

  • 1. místo: Nikola Susová (22 let), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, kolekce „Strawberries Juicer“
  • 2. místo: Michaela Mathonová (24 let), Střední škola umění a designu, stylu a mody a Vyšší odborná škola Brno, kolekce „Juicy Splash“
  • 3.  místo: Petra Zákoucká (21 let), Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kolekce „Struktury“
  • Speciální cena fanoušků Facebookovského profilu Sladká neřest: Gabriela Samková (18 let), Střední škola umění a designu, stylu a mody a Vyšší odborná škola Brno, kolekce „Sladká a Svěží“

Ve finále Hamé Sweet Fashion se také představili:   

  • Linda Havrlíková (23 let),Technická univerzita v Liberci, kolekce „JAMMIN"džemování"
  • Zdeněk Janoušek (22 let), Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kolekce „Tropické ovoce“
  • Petra Zákoucká (21 let), Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kolekce „Struktury“
  • Martin Franček (21 let),  Technická univerzita v Liberci, kolekce „Hriešne ovocie“
  • Valérie Jurčíková (16 let) a Lucie Jašková (17 let), Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště, kolekce „Twisted Lime“

Veškeré podrobnosti o soutěži jsou dostupné na www.sladkanerest.cz, kde najdete i spoustu sladkých receptů.

Podívejte se na video z finálového galavečera loňského ročníku Hamé Sweet Fashion

Fotogalerie z finále prvního ročníku Hamé Sweet Fashion