Darování monitorů dechu Krajské nemocnici Tomáše Bati

Potravinářská společnost Hamé zakoupila pro Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně tři monitory Babysense II pro kontrolu dechu dětí. Tyto přístroje umožní ošetřujícímu personálu spolehlivě a účinně kontrolovat dýchaní dětských pacientů a předejít tak na Novorozeneckém oddělení  „Syndromu náhlého úmrtí kojenců“.  Díky zprostředkování ze strany Nadace Křižovatka bylo celkem 27  přístrojů  od Hamé a dalších firem v pondělí 16.5.  slavnostně předáno do rukou primáře MUDr. Jozefa Macka.  

„Se značkou Hamánek jsme největší český producent kojenecké stravy. V posledních letech jsme monitory dechu darovali již několikrát a na těchto sponzorských aktivitách dlouhodobě spolupracujeme s Nadací Křižovatka. Ačkoliv jsme firma s celostátním a dnes již i nadnárodním záběrem, snažíme se pomáhat zejména v našem regionu, kde máme jádro výroby a nejvíce zaměstnanců. Zdraví a bezpečnost dětí je naše společná budoucnost, a proto mě těší, že i my k ní můžeme přispět a pomoci lékařům a zdravotníkům zabránit případným tragédiím,“  říká  Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé.  

Spolu s Hamé darovaly monitory dechu také další firmy: Continental Barum s.r.o., energetická společnost Alpiq Generation (CZ) s.r.o., Teplárna Otrokovice a.s., Energetika Malenovice a.s., MITAS a.s. a stavební firmy Navláčil.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.

Během svého působení se nadaci podařilo zajistit monitory dechu pro nemocnice a porodnice v hodnotě více jak 25 mil. korun.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická, novorozenecká a JIP oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců „SIDS“

K „SIDS“ dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:

Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)

Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Děkujeme všem laskavým dárcům za morální podporu a finanční pomoc.