V AGRIMEXU vrcholí sezóna výroby mraženého špenátu

Ani dlouhotrvající sucho, které sužuje podstatnou část naší země, nezastavilo právě vrcholící sezónu sklizně a zpracování špenátu ve firmě AGRIMEX, která je od loňska součástí skupiny Hamé. Každý den v tomto moderním závodě v Panenských Břežanech u Prahy stroje a pracovníci zpracují na 50 tun hotových zmrazených výrobků značky Dione. Produkce jede naplno na tři směny.

Současné sucho asi trápí úplně všechny zemědělce a potravináře, ale my si s tím zatím dokážeme poradit. Máme dlouholeté předem nasmlouvané české dodavatele převážně z blízkého Litoměřicka, kteří mají zavlažované pole a samozřejmě si pečlivě hlídáme, aby dodaný špenát měl stále špičkovou kvalitu,“ upozornil Ryszard Nemoudry zakladatel AGRIMEXU. Špenát se zpracuje a zamrazí do hotového výrobku během pouhých čtyř hodin od sklizně na poli. Špenát se sklízí výhradně v době nejlepší zralosti, díky tomu tak zůstává ve stále čerstvém stavu a zachovává si tak původní chuťové a další kvalitativní vlastnosti. „Nyní je pro nás nejdůležitější období celého roku. Aktuálně jedeme na plný výkon tří celých směn sedm dní v týdnu. Snažíme se totiž zpracovat špenátu co nejvíce. Letos dozrál najednou a máme tak od českých zemědělců vysoké dodávky. Začátkem června začneme zpracovávat i kopr a také hrášek, které už na polích také dozrávají,“ doplňuje Ryszard Nemoudry.  

Právě díky včasné sklizni, rychlému zpracování a zmražení čerstvého špenátu si tato zelenina zachová své původní výživové vlastnosti a čerstvou chuť, což vynikne například ve srovnání s „čerstvou“ zeleninou v obchodních sítích, která se mnohdy sklízí předčasně a přepravuje dlouhou dobu i stovky kilometrů daleko. „Pokud si chcete koupit opravdu čerstvou zeleninu, tak jistota je ta zmrazená,“ zdůrazňuje Ryszard Nemoudry.

Mražený špenát Dione z AGRIMEXU, jehož závod na výrobu zmrazené zeleniny a ovoce vybudovaný v roce 2016 jako vlastně jediný nový závod svého druhu v Česku, putuje nejen do obchodních sítí, gastro provozů a hotelů a restaurací v Česku, ale vyváží se i do Polska a na Slovensko. Ročně v AGRIMEXU zpracují 10 000 tun zeleniny a ovoce.

Značka Dione, což je mimochodem bohyně závlahy,  v současnosti nabízí hned několik druhů špenátu: špenát protlak, špenát listový,  špenát řezaný a špenát ochucený. „Nyní uvádíme na trh nové výrobky, které rozšíří náš zmrazený sortiment - Zeleninu na grill a mexickou zeleninovou směs Sombrero. Chystáme i novou prémiovou řadu se zaměřením na mladé a část zmrazeného sortimentu zastřešíme pod novou značkou,“ vysvětluje marketingová ředitelka Hamé Lenka Vaněk.

 

Zelináře zachraňují závlahy  

AGRIMEX odebírá špenát výhradně od českých zemědělců, zejména z Litoměřicka, se kterými má nasmlouvané dlouhodobé kontrakty.  „Velmi teplé počasí spíše s lokálními a krátkými srážkami, které v Česku převládá již několik týdnů, není pro špenát ani pro další zeleninu moc dobré. Na několika stech hektarech, na kterých zde na Litoměřicku pěstujeme zeleninu, máme vybudovány velkoplošné závlahy. Bez nich by to nešlo a díky blízkému Labi na pole dostaneme vody dost. Ovšem špenátu vadí i velké teplo, takže nyní dozrává všechen najednou a zemědělci i odběratelé jedou na plný výkon,“ popisuje současnou situaci Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy a zároveň předseda představenstva AGROKOMPLEX OHŘE a.s., pro jehož firmu hospodařící na 1650 hektarech je AGRIMEX již dlouhá léta největším odběratelem nejen špenátu, ale i hrášku, kopru a další zeleniny. Upozorňuje, že nyní je ještě příliš brzy hodnotit kvalitu a objem letošní úrody zeleniny v Česku, zatím to není tragédie. „Současný systém vládní podpory pěstování zeleniny v Česku není špatný, prosazujeme, aby zůstal zachovaný i v dalším období po roce 2020 a zároveň, aby stát výrazně podpořil i obnovu závlahových systémů, protože my zelináři se bez vody v těchto stále sušších letech neobejdeme a mnohé systémy už nutně potřebují modernizovat, což je hodně nákladné, bez toho skončí velké pěstování zeleniny v Česku,“ doplňuje předseda Zeman.

Jak se vyrábí mražený špenát

Celý proces od sklizně špenátu po hotový výrobek trvá jen zhruba 4 hodiny. Daná odrůda špenátu se na polích zaseje na podzim a sklízí se během 4-6 týdnů během dubna a května. Špenát na poli sklízí speciální kombajny, a to během noci a brzy rána, aby byla tato zelenina vlhká a relativně chladná, což umožní její rychlou dopravu do výrobního závodu bez rizika zapaření. Špenát totiž rychle vadne.

Ve výrobním závodě se dovezený špenát hned začne zpracovávat. V rovnoměrné vrstvě putuje po dopravníku, kde je okamžitě na začátku vizuálně kontrolován a tříděn tak, aby v něm nebyly nevyhovující řapíky ani plevel. Následuje předmytí, při kterém unikátní na míru pro AGRIMEX vyvinutý stroj ze špenátu spolehlivě odstraní i ty nejmenší kamínky nebo zrnka písku, pak jsou všechny listy ještě znovu třikrát omyty. Špenát pak podstupuje proces blanšírování, kdy je zelenina po dobu několika minut ponořena do horké vody o teplotě 85-98 °C. Poté je špenát řezán na menší kousky a propasírován přes síto. Surovina je pak rychle během dvou minut zchlazena z 80 °C na 10,5 °C. V zelenině se tak spolehlivě zničí mikroorganismy a zastaví enzymatické procesy, tj. špenát si zachová svou přirozenou barvu a chuť.

Následuje balení této zeleniny do obalů a její konzervace pomocí šokového zmražení ve speciálním mrazícím tunelu, kde proudí mrazivý vzduch o teplotě zhruba - 35 °C po dobu jedné hodiny. Při této teplotě se v surovině utvoří mikrokrystalky, které minimálně poškozují buněčnou mikrostrukturu, tedy zůstane zachován vzhled i typická čerstvá chuť produktu, což není možné dokázat v běžných domácích podmínkách.  

Díky rychlému a šetrnému zpracování špenátu sklizeného v době nejlepší zralosti, kdy má nejlepší chuť, barvu, vůni, ale i obsah vitamínů, nutričních a minerálních látek, a jeho následnému zamražení se uchovají původní chuťové, vzhledové a kvalitativní vlastnosti této jedinečné zeleniny. Špenát je bohatý na živiny, obsahuje mj. kyselinu šťavelovou prospěšnou pro trávicí ústrojí, kyselinu listovou důležitou pro krvetvorbu, značné množství vitamínu K a C a podporuje i detoxikační procesy v těle.

Celý proces výroby v AGRIMEXU je průběžně kontrolován pracovníky kvality, výrobní linky jsou vybaveny magnetickými separátory a filtračními zařízeními, všechny výrobky musí projít také vysoce citlivými detektory kovů, které zachytí sebemenší cizí předmět kovového původu, na konci výrobního procesu jsou hotové výrobky přesně zváženy a expedovány do mraženého skladu v závodě, kde se udržuje stabilní teplota - 22 °C. Odtud jsou pak finální výrobky spolu s dalšími expedovány dle objednávek zákazníků po celém Česku i do zahraničí.

Když si tedy přinesete mražený špenát domů, tak získáte stejně výživnou a chutnou surovinu, jako byste si ho utrhli přímo na poli. Jen je již zpracovány a připravený k okamžitému použití.

A jak se pozná kvalitní špenát? Čím má špenát větší poměr listů k řapíkům, tím je kvalitnější.  Lístky by měly mít tmavě zelenou barvu a neměly by být flekaté.

Kalendář zpracování čerstvé zeleniny:

celer

listopad- únor

 

petržel nať

červenec-srpen

 

kedlubna

srpen-září

mrkev

listopad- březen

 

kapusta

červenec-srpen

 

paprika

červenec-září

špenát

duben-červen

 

meruňky

červenec - srpen

 

rybíz

červenec-srpen

hrášek

červen-červenec

 

kukuřice kl.

srpen

 

špenát

září – listopad

kopr

červen

 

lilek

srpen

 

dýně

listopad-prosinec

cuketa

červenec-srpen

 

květák

srpen-září

 

kapusta

listopad

mrkev

listopad-březen

 

 

 

 

 

 

Doktor špenát: zelený zázrak pomáhá skoro na všechno

Největší podíl živin ze všech listových zelenin a přitom tak málo kalorií. Tak nějak by mohl znít reklamní slogan na špenát. Tato rozšířená zelenina ale žádnou reklamu nepotřebuje. Je oblíbená nejen u nás, ale i v celém světe. U nás se za poslední desetiletí jeho spotřeba zdvojnásobila. O jeho pozitivním vlivu na lidské zdraví se ví dlouhodobě.

Proč tomu tak je? Zní to jako trochu popletená abeceda: A, B1, B2, B6, C, D, E. Samozřejmě se jedná vitamíny, kterých špenát obsahuje spousty. K tomu zástup minerálů jako železo, draslík, měď, vápník, hořčík, sodík.

Špenát také obsahuje kyselinu listovou, karotenoidy proti rakovině, antioxidanty, lutein pro podporu zraku, fytohormony pro růst svalstva…

Zelený zázrak je tvořen z více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je tedy velice nízká. Jeho zapojení do jídelníčku má řadu dalších pozitiv: podporuje růst svalů, pomáhá při trávení, podporuje zdravé zuby, kosti a klouby. Dlouhý seznam pokračuje přes rozšiřování cév, snižování krevního tlaku, prevenci kardiovaskulárních onemocnění, chudokrevností a anémií, dobře se s ním hubne a těhotným ženám pomáhá při růstu a vývinu miminka.

Špenát se dnes dá koupit kdykoli během roku, při výběru je ale důležité dbát na to, jaký kupujeme. Nejlepší jsou světle zelené lístky na křupavých stoncích. Špenát totiž rychle uvadá, a ani jeho skladování není jednoduché. Doma jej lze uchovat chvíli v lednici v sáčku s dírkami.

A právě pro obtížnost skladování čerstvého špenátu se zvyšuje poptávka po mražených výrobcích. „Díky včasné sklizni, rychlému zpracování a zmražení čerstvého špenátu si tato zelenina zachová své původní výživové vlastnosti a čerstvou chuť, což vynikne zejména ve srovnání například s „čerstvou“ zeleninou v obchodních sítích, která se mnohdy sklízí předčasně a přepravuje dlouhou dobu i stovky kilometrů daleko. Zmrazená v tomto případě znamená čerstvá,“ říká Marcela Pšenčíková, manažerka kvality a výroby společnosti AGRIMEX, která produkuje mraženou zeleninu.

Když jsou známa všechny pozitiva špenátu, stačí se vrhnout do kuchyně a nechat kouzelnou zeleninu působit. Je oblíbený po celém světě a lze jej nalézt prakticky ve všech světových kuchyních. Má neutrální chuť, dobře se kombinuje s vejci, je výborný v nákypech a omeletách. Pizzy a slané koláče jsou pro něj také vhodnou „destinací“. Špenát je navíc oblíbený pro svou rychlou přípravu. I proto jsou v poslední době třeba smoothie se špenátem. Na zdraví!