V Kunovicích začala sezóna kysaného zelí

V Kunovicích začala sezóna kysaného zelí

Tato výroba tak má tradici již téměř 90 roků.  Stejně jako každý rok, i letos pracovnice závodu při výrobě postupují tradiční metodou - šlapáním zelí přímo ve velkých tancích, které je v moderní průmyslové době skutečnou raritou. Součástí zpracování této potraviny je také čištění zelí, krouhání, zrání v tancích a uzavírání finálního výrobku této známé značky Znojmia do sáčků a sklenic.

Během směny našlapou naše pracovnice téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, to  je 24 až 32 hodin,“ řekl David Kladroba, ředitel závodu Slovácká Fruta. V kunovickém závodě je k dispozici celkem 10 tanků o celkovém objemu 234 tun.

Při výrobě Hamé nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. „Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou. Tank se tak uzavře a zabrání se přístup vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje 6 až 8 týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení,“ vysvětlil Kladroba.

Tento přirozený proces kvašení odpovídá klasickému způsobu výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. „Chceme našim zákazníkům poskytnout kysané zelí i mimo sezónu po celý rok. Proto kysané zelí připravené tradiční recepturou plníme do sklenic a sáčků a bez použití chemie pasterujeme, aby tuto potravinu mohli spotřebitelé konzumovat třeba po roce nebo i delší době,“ vysvětlila ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé Marcela Mitáčková.

Spotřebitelé každý rok koupí více než 1000 tun kysaného zelí od Hamé, zejména v Česku a na Slovensku.  Tento specifický středoevropský produkt ale Hamé vyváží také do zahraničí, například do Velké Británie, Irska nebo Kanady. Zelí Hamé dodávají převážně pěstitelé z Česka – z jižní Moravy a z východních Čech. 

Zajímavosti o kysaném zelí

Kysané zelí je ceněnou potravinou především v podzimních a zimních měsících. Svou specifickou chuť získává zkvašením, při kterém vzniká kyselina mléčná. Takto upravené zelí je bohatou zásobárnou vitamínu C. Obsahuje také vitamíny řady B, K, E, provitamín A, draslík, železo, vápník, selen, zinek, aminokyseliny, aj. Zelí pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Působí blahodárně na trávení a na činnost střev a posiluje celkovou imunitu vašeho těla.  

Kysané zelí neobsahuje lepek a je tedy vhodné i pro celiaky.

Kysané zelí je výborné jak samotné, tak je lze velmi dobře využít jako ingredience k přípravě tradiční české kuchyně – například jako přílohu k masu nebo jako součást typicky valašského pokrmu – polévky zvané kyselice, po Valašsku „kyselica“.

Recept na zelné bramboráky

Ingredience: Kysané zelí, 1 kg brambor, sůl, pepř, majoránka, kmín, 3 stroužky česneku, 2 vejce, sklenice mléka, hladká mouka a olej na smažení.

Kysané zelí několikrát propláchneme, vymačkáme přebytečnou vodu a překrájíme. Brambory oloupeme , nastrouháme na jemno a opět vymačkáme vodu. Do mísy dáme zelí, brambory, sůl, pepř, majoránku, kmín, česnek, vejce a zamícháme. Přidáme mléko,  mouku a uděláme těstíčko. Smažíme po obou stranách do zlatova. Je to jednoduchý recept, jeho realizace by neměla trvat déle než 45 minut.

Více o produktech a dalších receptech najdete na http://www.zelenina-znojmia.cz