Diabetici i celiaci si musejí hlídat jídelníček. Jejich strava může být kvalitní a zároveň chutná

V Česku je kolem jednoho milionu lidí, kteří by si kvůli svému zdravotnímu stavu měli hlídat skladbu jídelníčku. Převážnou část tvoří diabetici, těch je přes 825 tisíc. Druhou skupinu, čítající asi deset tisíc osob, tvoří celiaci, ti se ve stravě musejí vyhýbat lepku. Díky tomu, že i velké potravinářské firmy ve svém sortimentu na tato omezení myslí, je pro nemocné výběr potravin opět o něco snazší.

„V nabídce myslíme na zákazníky, kteří vyhledávají výrobky bez přídavku cukrů. Nabízíme široký sortiment výrobků hodících se pro diabetiky. Nechybí například džemy, ovocné výživy, kečupy, ovocné kompoty, sterilovaná zelenina, zeleninové saláty a další. U všech potravin pro zvláštní výživu na etiketách vždy jasně uvádíme nutriční hodnoty, složení výrobku a druh přidaného cukru, který daná potravina obsahuje,“ řekla Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé.

Obecně se dá říci, že se cukrovka může vyskytovat v každém věku a postihuje obě pohlaví. Cukrovka se dělí do dvou skupin. V prvním případě onemocnění vzniká zpravidla už v dětství v důsledku poruchy imunity. „Druhý typ je výrazně častější, trpí jím každý sedmý obyvatel Česka. Podle statistik má cukrovku druhého typu přes 758 tisíc lidí. Vyskytuje se u obézních lidí s nedostatkem pohybu a špatnou skladbou jídelníčku,“ uvádí ve své zprávě Miroslav Zvolský z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Většinu „dia“ potravin z nabídky Hamé mohou jíst i celiaci, neobsahují totiž lepek. Bezlepková dieta je jediný způsob, jak příznaky celiakie odstranit. Samotná nemoc je však nevyléčitelná. Na bezlepkovou dietu tělo pozitivně reaguje velmi rychle, což má ale za následek, že řada lidí začne dietu porušovat. „Bezlepkovou dietu je však třeba dodržovat do konce života a vyhýbat se potravinám obsahujícím lepek,“ upozornila Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

„Společnost Hamé má ve svém sortimentu desítky výrobků vhodných pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu. Přinášíme skutečně široké spektrum potravin, jako jsou například džemy, kečupy a rajčatové protlaky, sterilovaná zelenina, kojenecké výživy, paštiky, pomazánky, hotová jídla a mnohé další produkty,“ řekla Marcela Mitáčková

Lepek se vyskytuje v obalech obilných zrn, jako jsou pšenice, žito, ječmen, problematický je i oves. „Při bezlepkové dietě se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou z obilí vyrobeny, ale je nutné dávat si pozor i na potraviny, do kterých je lepek přidán skrytě. To je celá škála potravin, například džemy, kečupy a sterilovaná jídla,“ řekla Jitka Dlabalová.

Podle naší a evropské legislativy obecně platí, že pokud výrobce použije do výrobku škrob pocházející ze suroviny obsahující lepek, tedy například pšeničný, musí rostlinný původ škrobu na etiketě uvést. Například kukuřičný nebo bramborový škrob celiakům nevadí.