Zkuste bezlepkové recepty

V neděli 27. 11.2016 se v pražském Toulcově dvoře uskuteční tradiční předvánoční bezlepkový trh. Své široké bezlepkové portfolio na něm představí i Hamé.

Bezlepková strava se dostává do módy. Tato jídla volí nejen desetitisíce celiaků, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií vůči lepku, ale i stále více „normálních“ lidí. Ti dávají bezlepkovým jídlům přednost prostě proto, že se po nich cítí lépe nebo je považují za zdravější. Zkuste si připravit  bezlepkový chod  i vy a uvidíte.

Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

Také vám se stoupající teplotou klesá chuť na těžká jídla? Potom je nejvyšší čas přepnout se do „italského“ režimu a povolat do jídelníčku zeleninu a rýži. Opravdové italské rizoto se nikdy nepřejí a díky našemu receptu si ho můžete připravit i doma.

Suroviny:

6 zelených paprik, 100ml bílého vína, 2 jarní cibulky, 2 hrnky rýže arborio, 150g sýru čedar, sůl dle chuti, 1l kuřecího vývaru, 2 lžíce extra panenského olivového, 1 stroužek česneku, 1 plechovka kukuřice lahůdkové Znojmia, 100 g sýru feta, pepř dle chuti

Postup:

Vývar zahřejte na plotýnce. Nevařte ho, jen udržujte teplý.Na vedlejší plotýnce rozehřejte olivový olej a zvolna na něm opečte cibulku nakrájenou na kostičky. Opékejte zhruba 8–10 minut a pak přidejte nasekaný česnek. Ten už opečte jen krátce, stačí minutu, dv.  Přisypejte propláchnutou rýži a za stálého míchání krátce orestujte. Podlijte bílým vínem. Nechte ho téměř vyvařit a přitom špachtlí pečlivě oškrabujte ode dna.Zalijte dvěma naběračkami teplého vývaru a nechte zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí (vyvaří se a vsákne do rýže). Potom podlijte další naběračkou. Nezapomínejte pravidelně míchat. Vždycky, než přidáte další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže.Zhruba po 20–30 minutách vaření byste měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente.

S posledním podlitím přidejte scezenou kukuřici Znojmia a zamíchejte nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavte z plotny.Dejte si předehřát troubu na 200 °C a připravte papriky na pečení. Každou papriku omyjte, odkrojte vršek a zbavte semínek. Naplňte hotovým rizotem a vložte do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypejte nadrobenou fetou a dejte na 15 minut zapéct.

TIP

Pokud máte čas a mlsný jazyk, vylepšete si recept a opečte papriky. Nejlepší je posadit je rovnou na plamínek plynového hořáku a opéct dočerna. Pokud nemáte plyn nebo si netroufáte, ogrilujte papriky normálně v troubě. Až začnou mít krásné černé puchýře, pevně je uzavřete do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Půjdou snadněji oloupat. A pokud čas nemáte, vynechte papriky úplně a užijte si rizoto samotné. Je vynikající.

Italské rizoto nemá s tím českým společného skoro nic. Potřebuje speciální typ rýže určený výhradně na přípravu rizota. Je krémovité, čehož se dosáhne postupným přidáváním vývaru. Stejně jako pasta se vaří, aby bylo al dente, tedy že rýže má přesně tu mírně tvrdou konzistenci těsně předtím, než začne měknout a být rozvařená.

Více inspirace a více bezlepovýchh receptů hledejte na www.receptyschuti.cz.

-----------------------------------------------------

Studená rajčatová polévka s parmazánovou zmrzlinou

Dopřejte si dvojnásobné letní osvěžení! Rajčatovou polévku zchlaďte a ještě ji ozdobte mrazeným krémem z pikantního parmazánu. Také už se nemůžete dočkat, až začnou teploty šplhat přes třicítku?

Suroviny:

  • 4 rajčatové pyré Otma
  • 8 bazalkových lístků + na ozdobení
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jemného octa
  • 200 ml šlehačky
  • 80 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Parmazánovou zmrzlinu si připravte raději den předem, aby se stihla pořádně vychladit a zmrznout. Šlehačku nalijte do kastrůlku, přidejte parmazán a za občasného míchání svařte, dokud se parmazán nerozpustí. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Přesuňte do uzavíratelné plastové misky a dejte do mrazáku. Po 30 minutách promíchejte, aby směs nezmrzla v tuhou hmotu a byla pěkně nadýchaná. Zopakujte ještě jednou. Potom přiklopte víkem a nechte přes noc zamrazit.  Bazalku, česnek a olivový olej rozmixujte tyčovým mixérem na pesto.

Do větší mísy nebo hrnce vyklopte rajčatové pyré a přilijte 250 ml studené vody. Přidejte pesto, dochuťte solí, pepřem a octem a dejte zhruba na půl hodiny vychladit do ledničky. Vychlazenou polévku nalijte do talířů a na každou porci dejte kopeček parmazánové zmrzliny. Ozdobte snítkou bazalky a podávejte s čerstvým pečivem.

TIP:

Aby se zmrzlina dobře nabírala, pomořte vždy lžíci na chvilku do vlažné vody. Neměla by být vařící, aby zase zmrzlina nezačala roztávat.

Více inspirace a více bezlepkových receptů hledejte na www.receptyschuti.cz.


----------------------------------------------------------------------

Pikantní polévka s hlívou ústřičnou a vepřovým masem

Suroviny:

1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě Hamé, 4 hlívy ústřičné, 1 mrkev, 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 svazek jarní cibulky, 1,5l kuřecího vývaru, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rybí omáčky, chilli paprička dle chuti

Postup:  

V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte mrkev nakrájenou na tenké nudličky, plátky hub a chvilku společně opékejte. Zalijte vývarem a 10 minut povařte. Z vepřového masa Hamé odeberte přebytečnou šťávu a tuk a rozdělte po vláknech. Přidejte ho ke konci vaření do polévky spolu s nakrájenou jarní cibulkou. Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte i chilli papričku. Nakonec dochuťte rybí omáčkou.

TIP:

Polévku můžete podávat samotnou nebo ji doplnit rýžovými nudlemi, aby byla vydatnější. Můžete ji také pro autentičtější čínskou chuť dochutit rýžovým octem a zahustit dvěma lžícemi škrobu, který rozšleháte ve trošce studené vody.


Více inspirace a více bezlepkových receptů na www.receptyschuti.cz